Kako obojiti namještaj od iverala

Kako obojiti namještaj od iverala

Mnogi od nas kod kuće imaju barem jedan ormarić ili neki drugi komad namještaja od iverala, furnira ili medijapana koji svojim dimenzijama savršeno odgovara prostoru, ali nam se više ne sviđa njegova boja ili se s vremenom pohabao. Takav namještaj ne može i ne smije se brusiti na isti način kao onaj od punog drveta jer grubim brušenjem možemo oštetiti podlogu, a bojenje može biti problematično jer postoji velika mogućnost da se boja ne primi dobro za podlogu. Tajna trajnosti boje leži u dobroj pripremi podloge…”

Za uspješno bojenje ormarića od iverala, medijapana ili furnira potrebni su:

Dulux trade Super grip primer, akrilna boja za drvo, kist, drška i spužvasti valjak, posuda za boju i prema potrebi krep traka i folija za zaštitu poda. Ukoliko mijenjate ručkice potrebni su vam: bušilica, akrilni kit za drvo, špahtlica i nove ručke.

Ormarići prije preuređenja

PRVI KORAK:

Ukoliko stare ručke želite zamijeniti novima, prvo ih skinite sa ormarića a nekadašnje rupe ispunite akrilnim kitom uz pomoć špahtlice. Nakon što se kit osušio, višak kita uklonite brusnim papirom visoke granulacije ili mokrom krpom. Bušilicom probušite nove rupe.

DRUGI KORAK:

Primer dobro promiješajte i zatim ulijte u posudu za boju. Pomoću spužvastog valjka ravnomjerno ga nanesite na površinu i ostavite da se suši 24 sata. Kuteve obojite prve i to kistom. Svrha primera je stvoriti što kvalitetniju podlogu za akrilnu boju i ujedno je osiguranje da se boja neće ljuštiti.

TREĆI KORAK:

Nakon što se primer osušio na njega nanesite akrilnu boju za drvo. Potrebno je nanijeti minimalno dva, a ponekad čak i tri sloja boje kako bi boja bila što ujednačenija. Ostavite da se boja između nanosa osuši prema uputama proizvođača. Nakon korištenja primera i akrilne boje, pribor za bojenje i ruke što prije operite toplom vodom.

ČETVRTI KORAK:

Nakon što se boja dobro osušila (možete pričekati i par dana kako biste bili sigurni da ne dođe do oštećenja boje) pažljivo montirajte nove ručkice.

 

Uživajte u pogledu na “nove” ormariće koji su preuređeni vašom zaslugom 🙂

No Comments

Post A Comment